luni, 30 iulie 2012

JOCURILE OLIMPICE 2012: Corina Căprioriu, argint la judo 57 kg, a treia medalie pentru România


Campioana mondială din 2010, Kaori Matsumoto (Japonia), a fost oponenta Corinei în finala olimpică, o adversară şireată şi agresivă, încă din primele secunde. După 3 minute, niciuna dintre sportive nu punctase, iar tensiunea creştea treptat. Iniţiativa i-a aparţinut niponei mai de fiecare dată, dar Corina a ştiut să stopeze. Matsumoto a fost la un pas de un yuko, neacordat, timpul s-a scurs, 25 secunde, 10 şi final, urmând Golden Score. Japoneza a continuat cu lupta dură, dar după 17 secunde din prelungiri, Corina a fost penalizată decisiv, fiind acuzată că a călcat în afara covorului, astfel că finala a fost tranşată neaşteptat de arbitri. Matsumoto-aur olimpic, Corina Căprioriu-argint.

Corina Căprioriu a câştigat grupa D, trecând de chinezoaica Hui Wang, Sally Raguib (Djibouti), descalificată, şi unguroaica Hedvig Karakas, în sferturi, după Golden Score. În semifinale, Corina a avut o luptă teribilă, fără punct pe tabelă până mai erau 7 secunde, când a reuşit ippon-ul în faţa lui Marty Malloy (SUA). Medaliile de bronz ale categoriei au revenit sportivelor Marti Malloy (SUA) şi Pavia Automne (Franţa), după meciurile din recalificări.

Corina Căprioriu a împlinit 26 de ani în 18 iulie, este originară din Lugoj şi legitimată la CSM Cluj, unde se pregăteşte de 13 ani în cadrul lotului olimpic feminin, cu Florin Bercean. Ediţia de la Londra a fost prima sa participare la Jocurile Olimpice, încheiată cu medalie de argint. În cariera de la senioare mai are o medalie de bronz mondială, un aur şi un bronz european, plus o pleiadă de medalii la alte competiţii internaţionale (9 de aur, 5 argint, 10 bronz).

Căprioriu aduce a treia medalie pentru România, după aurul câştigat de Alin Moldoveanu la tir şi argintul Alinei Dumitru la judo.

JOCURILE OLIMPICE 2012: Programul de luni al sportivilor români


Programul sportivilor români care vor concura, luni, în cea de-a treia zi a Jocurilor Olimpice de la Londra, conform Mediafax.

11.00: Tir sportiv (The Royal Artillery Barracks) - 10 m aer comprimat (masculin), calificări - finala (ora 14.15): Alin Moldoveanu

11.30: Canotaj (Eton Dorney) - dublu rame - recalificări: Georgeta Andrunache/Viorica Susanu

12.00: Nataţie (Olympic Park - Aquatics Centre) - 200 m liber (feminin), calificări: Camelia Potec

12.05: Judo (ExCeL - North Arena 2) - feminin, calificări, 57 kg: Corina Căprioriu - Hui Wang (China)

12.21: Nataţie (Olympic Park - Aquatics Centre) - 200 m fluture (masculin), calificări: Alexandru Coci

12.40: Canotaj (Eton Dorney) - patru rame fără cârmaci (masculin), calificări: Marius Vasile Cozmiuc, Alexandru George Palamariu, Cristi Ilie Pîrghie, Florin Curuea

13:50: Scrimă (ExCeL - South Arena 1) - spadă individual (feminin): Ana Maria Brânză Anca, Simona Gherman - ora 15.20 (turul doi)

14.00: Tenis de masă (ExCeL - North Arena 1) - simplu masculin - turul 3: Andrei Crişan - He Zhiwen (Spania)

13.30: Tenis (Wimbledon) - turul 1 simplu feminin; dublu feminin + masculin: Viktoria Azarenka - Irina-Camelia Begu, Tecău/Ungur - Nestor/Pospisil (Canada), Sorana Cîrstea/Simona Halep - Serena Williams/Venus Williams (SUA)

17.30: Tenis de masă (ExCeL - North Arena 1) - simplu feminin - turul 4 (optimi) - Elizabeta Samara - Li Jiao (Olanda).

LONDRA 2012 TIR. Alin Moldoveanu ia AUR pentru România - CAMPION OLIMPIC la 10 metri


Sportivul Alin Moldoveanu a câştigat prima medalie de aur pentru România la JOCURILE OLIMPICE 2012, după ce s-a impus în proba de puşcă cu aer comprimat 10 metri, din cadrul competiţiei de tir. În timpul probei, el a acumulat 702.1 puncte, medalia de argint revenindu-i italianului Niccolo Campriani, cu 701.5 puncte. Indianului Gagan Narang a obţinut medalia de bronz, cu 701.1 puncte.
Sportivul Alin Moldoveanu s-a calificat de pe locul doi în finala probei de puşcă aer comprimat 10 m, din cadrul competiţiei de tir de la JOCURILE OLIMPICE LONDRA 2012. În timpul calificărilor, el a egalat recordul olimpic.
Moldoveanu a acumulat 599 puncte, la fel ca şi italianul Niccolo Campriani, ambii egalând recordul olimpic deţinut de chinezul Zhu Qinan de la JO de la Atena, din 2004.

duminică, 29 iulie 2012

JO 2012 | Tenis: Simona Halep, invinsa in prima runda


Simona Halep, prezenta pentru prima data la Jocurile Olimpice, a pierdut in runda inaugurala a concursului de tenis, care se desfasoara pe iarba de la Wimbledon.
JOCURILE OLIMPICE 2012 Jucătoarea română de tenis Simona Halep (50 WTA) a fost învinsă, duminică, în primul tur al competiţiei de simplu din cadrul Jocurilor Olimpice, de sportiva Iaroslava Şvedova (Kazahstan, locul 47 WTA), informează site-ul oficial al competiţiei, citat de Mediafax.

Halep a fost învinsă cu scorul de 6-4, 6-2, la capătul unui meci care a fost întrerupt de mai multe ori din cauza ploii.

JOCURILE OLIMPICE 2012 Astfel, România mai este reprezentată în turneul de simplu doar de Irina-Camelia Begu, care o va întâlni pe bielorusa Viktoria Azarenka, în primul tur al competiţiei. Sâmbătă, Sorana Cîrstea cedase în faţa italiencei Flavia Penetta.

Rareş Dumitrescu a pierdut şi finala mică, dar a reuşit o performanţă notabilă!


Sportivul Aron Szilagyi (Ungaria) a câştigat, duminică, medalia de aur în proba de sabie din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, învingându-l în finală, scor 15-8, pe italianul Diego Occhiuzzi, care trecuse în semifinale de Rareş Dumitrescu.

Rusul Nikolai Kovalev completează podiumul, el obţinând medalia de bronz după ce s-a impus în faţa lui Dumitrescu, scor 15-10.

Sabrerul Rareş Dumitrescu a fost învins, duminică, în meciul pentru locul trei de rusul Nikolai Kovalev, scor 15-10, şi a ratat câştigarea medaliei de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra.

Până la meciul cu Nikolai Kovalev, Dumitrescu trecuse de Dmitri Boyko, Aliaksandr Buikevich şi Daryl Homer, fiind învins în semifinale de italianul Diego Ochiuzzo.

Rareş Dumitrescu, în vârstă de 28 de ani, a câştigat în carieră medalia de argint în proba individuală la Campionatele Mondiale din 2009 şi medalia de bronz în aceeaşi probă la europenele din 2005. De asemenea, el mai este campion mondial pe echipe în 2009, campion european pe echipe în 2006 şi vicecampion european pe echipe în 2009.

Rareş Dumitrescu este căsătorit cu Dana şi are o fetiţă, Andra.

Rareş Dumitrescu se luptă pentru medalia de bronz. Comentariul LIVE-TEXT al partidei cu Nikolay Kovalev (finala mică)

- S-a terminat: Rareş Dumitrescu pierde şansa de a aduce a doua medalie pentru România, după argintul Alinei Dumitru, de ieri. Scor final 15-10 în favoarea lui Nikolay Kovalev

- 14-9, după o nouă decizie a arbitrilor care a stârnit nemulţumirea lui "Dumi".

- Diferenţa de trei tuşe în favoarea lui Kovalev se păstrează: 12-9.

- 11-8 pentru rus, începem din nou să sperăm la o medalie.

- 3 tuşe la rând pentru Rareş: 7-10.

- Speranţele pentru o medalie s-au năruit. E greu de crezut că 'Dumi' mai poate recupera: 10-4 pentru Kovalev.

- Rusul este extrem de agresiv şi de rapid: în două minute, sportivul rus reuşeşte patru tuşe şi se desprinde la 8-3.

- Două tuşe la rând în dreptul sportivului român, care mai are de recuperat un singur punct: 3-4.

- "Dumi" nu reuşeşte să se adune după semifinala pierdută: 4-1 pentru adversarul din finala mică.

- Kovalev reuşeşte primele trei tuşe: rusul conduce cu 3-0.

Rareş Dumitrescu a ratat şansa istorică de a disputa o finală olimpică, după ce a fost învins, scor 15-11, de italianul Occhiuzzi. Partida a fost marcată de cel puţin trei momente care l-au scos din ritm pe "Dumi", care a văzut cum tuşele erau 'întoarse' de arbitri în dreptul adversarului său.

Sportivul român are şansa să îşi ia revanşa în finala mică, unde, în aproximativ un sfert de oră, va da piept cu rusul Nikolay Kovalev.

Comentariul LIVE-TEXT al semifinalei lui Rareş Dumitrescu

- S-a terminat. Dumitrescu pierde semifinala, scor 15-11 şi se va lupta pentru medalia de bronz.

- Occhiuzzi trage de timp, dorind să îl scoată din ritm pe Dumitrescu.

- Presiune mare pe italian, care conduce cu 14-10, dar pare marcat de spectrul unei finale Olimpice.

- Occhiuzzi, la doar două puncte de victorie, Rareş trebuie să rişte: 9-13.

- Sportivul român pierde o nouă tuşă după o decizie controversată a arbitrilor. Scorul în acest moment este 9-12.

- După două tuşe la rând reuşite de italian, "Dumi" ripostează: 7-11.

- Prima tuşă în repriza secundă merge în dreptul lui Rareş: 6-8.

- Se păstrează diferenţa, Rareş este condus cu trei tuşe la pauză: 5-8.

- Două tuşe consecutive pentru Occhiuzzi, dar Dumi punctează şi el: 4-7.

- Dumitrescu are nervii tari şi pare să fi trecut peste momentul greu: 3-5.

- O nouă tuşă anulată de arbitri: italianul se distanţează la 5-1.

- După ce arbitrii i-au anulat o tuşă, Rareş acuză şocul: 1-3.

- "Dumi" nu lasă primul asalt să îl afecteze şi reuşeşte să egaleze: 1-1.

- Rareş începe cu stângul şi Occhiuzzi reuşeşte prima tuşă: 0-1.

UPDATE 20:15 Aron Szilagyi este primul finalist în proba de sabie, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra. Sportivul maghiar l-a învins în prima semifinală, scor 15-7, pe rusul Nikolay Kovalev. În câteva minute, Rareş Dumitrescu va intra în arenă, pentru disputa cu Occhiuzzi.

Performanţă extraordinară pentru Rareş Dumitrescu, care este la un pas de o medalie olimpică. Sabrerul român s-a calificat în penultimul act al competiţiei, după ce a trecut, scor 15-13 de americanul Daryl Homer.

Asaltul pentru finală se va da la ora 20:20 (ora României - partida va fi LIVE-TEXT pe www.prosport.ro), când Rareş va lupta cu un adversar destul de facil. Italianul Occhiuzzi este marea surpriză a turneului de sabie, acesta ajungând în penultimul act după ce a trecut cu 15-9 de americanul Morehouse (de notat că sportivul din SUA îl eliminase în turul doi pe Tiberiu Dolniceanu). Rareş Dumitrescu îl cunoaşte foarte bine pe opozantul din penultimul act, învingându-l de multe ori în concursurile de Cupă Mondială.

Situat pe poziţia a opta în topul mondial, Dumi are ocazia să îşi completeze colecţia de medalii cu una obţinută la cea mai importantă competiţie din lume, Olimpiada.

În concursul olimpic de scrimă sunt înscrişi 212 sportivi (105 băieţi şi 107 fete). Fiecărei ţări i s-a permis să înscrie opt sportivi în total.

"Obiectivul meu personal este să nu mă întorc fără medalie olimpică de la Londra. Mi-ar plăcea să luăm pe echipe, şi cred că o vom lua, dar una la individual ar fi ceva special pentru mine", a spus sportivul în vârstă de 29 de ani, pentru ProSport, înainte de plecarea spre Londra.

Palmares Rareş Dumitrescu

Campion Mondial cu echipa 2009;
Vicecampion Mondial individual 2009;
Campion European cu echipa 2006;
Vicecampion European cu echipa 2009;
Locul III la Campionatul European 2005;
Castigator al Cupei Campionilor Europeni cu Dinamo Bucuresti in 2005, 2006 si 2008;
Campion National individual 2004, 2006, 2008, 2010;
Campion National cu echipa 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010;

Tenis de masa – Jocurile Olimpice 2012 / In turul al treilea, Daniela Dodean pierde categoric in fata favoritei principale, chinezoaica Ding Ning!


Daniela Dodean a fost invinsa in turul trei la tenis de masa de favorita numarul 1 a competitiei, chinezoaica Ding Ning, in patru seturi, scor 11-4, 11-3, 11-9, 11-6! In turul secund, Daniela trecuse de ucraineanca Tetyana Bilenko cu scorul de 4-3…

Romania mai este reprezentata de Elisabeta Samara, care va juca tot duminica, de la ora 23.00, impotriva jucatoarei Yana Tie din Hong Kong, a saptea favorita a competitiei.

România, debut cu victorie în grupa B la polo, la Olimpiadă


Naţionala de polo a României a debutat, duminică, cu victorie la Jocurile Olimpice de la Londra, chiar în faţa echipei gazdă, Marea Britanie, scor 13-4 (2-1, 4-0, 3-2, 4-1).

Marea Britanie, antrenată de compatriotul nostru Cristian Iordache, a luptat încă din primele minute pentru supremaţie, dar primul gol al partidei a fost marcat de Alexandru Matei, după 3 minute. Un debut bun al tricolorilor, cu portarul Stonescu având două intervenţii şi apărarea în mare formă. Au urmat 2-3 acţiuni rapide ale României, finalizate cu şuturi apărate de portarul Scott, "exemplul" său fiind urmat şi de Stoenescu, încă două intervenţii. Cu 74 de secunde rămase din prima repriză, Negrean a mărit avantajul la 2-0, care a fost redus rapid de britanici, prin Figes, de la 5 metri, 2-1, acesta fiind şi scorul după primele 8 minute.

La reluare, a intrat în scenă şi căpitanul României, Cosmin Radu, 3-1 (min. 10), cu o realizare superbă. După alte două minute, Diaconu a marcat şi el, 4-1, aducând stabilitate la nivelul emoţiilor debutului la JO. Apărarea înfiptă a tricolorilor a adus Marii Britanii încă o aruncare de la 5 metri, dar Stoenescu a fost pe poziţie şi a blocat. Diaconu a mărit avantajul la 5-1 (min. 14), Stoenescu a fost de netrecut în poartă, Ramiro Georgescu a marcat şi el, 6-1 (min. 16), iar la pauza mare, tabela arăta acelaşi scor. Apărarea a fost punctul forte al României, care a recuperat mingi preţioase, transformate rapid în goluri.

În repriza a treia, tot jucătorii antrenaţi de Kovacs Istvan au dominat, Goanţă deschizând "balul" cu o boltă spectaculoasă, 7-1 (min. 20). Diaconu a mărit la 8-1, un minut mai târziu, Negrean la 9-1, după încă un minut, iar în tribune s-a aşternut tăcerea. Devenise clar că România nu mai avea cum să piardă partida, chiar dacă gazdele au mai redus din handicap până la final: 9-3 (min. 24), 12-3 (min. 29) şi 13-4, scor final.

România a bifat prima victorie la JO, "fundamentală", în opinia căpitanului Cosmin Radu, dar apoi va începe greul, tricolorii aflându-se în grupă cu vicecampioana olimpică SUA, campioana olimpică Ungaria, câştigătoarea Ligii Mondiale Serbia, vicecampioana europeană Muntenegru.

Marcatorii partidei au fost:

România - Diaconu 4 goluri, Negrean 2, C. Radu 2, Matei 1, Georgescu 1, Goanţă 1, Iosep 1, Ghiban 1

Marea Britanie - Parker 2 goluri, Fieges 1, Waller 1.

Tricolorii antrenaţi de Kovacs Istvan vor avea luni zi de pauză, iar marţi se vor duela cu echipa SUA, de la ora 21.40. Programul complet al etapei a doua, de marţi, este următorul: Ungaria-Muntenegru (ora 12.00), Croaţia-Spania (13.20), Australia-Kazakhstan (16.10), Grecia-Italia (20.20), SUA-România (21.40).

Competiţia olimpică de polo se desfăşoară între 29 iulie şi 12 august.

Conform regulamentului, după disputarea meciurilor din grupe, primele patru clasate se vor califica în sferturile de finală, de unde câştigătoarele vor juca semifinale şi, ulterior, finala mică şi finala mare.

La ediţia din 2008, la Beijing, titlul olimpic a fost cucerit de Ungaria.

Naţionala de polo a României a participat ultima dată la JO în 1996, la Atlanta (locul 9), cea de la Londra fiind a noua participare din istorie. Cea mai bună performanţă tricoloră la nivel olimpic este locul patru, la JO din 1976.

Jocurile Olimpice 2012. Românii au debutat prost

Canotoarele române Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu s-au clasat pe locul 3 în prima serie la dublu rame, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, şi vor evolua în recalificări, pe 30 iulie

Andrunache şi Susanu, campioanele olimpice en titre în această probă, primele reprezentante ale ţări noastre care au intrat în competiţie la Londra, au fost cronometrate cu timpul de 7 min 05 sec 39/100, după Marea Britanie (Helen Glover/Heather Stanning), 6 min 57 sec 29/100, şi SUA (Sara Hendershot/Sarah Zelenka), 6 min 59 sec 29/100, ambele calificate direct în finală.
Andrunache şi Susanu, deţinătoarele recordului mondial (2002, Sevilla), sunt în grafic, conform strategiei dezvăluite de Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, care sublinia că nu se va încerca o calificare directă în finală. Finala probei feminine de dublu rame va avea loc pe 1 august.

JOCURILE OLIMPICE 2012 România, 112 ani de istorie olimpică

 
În urmă cu 36 de ani, pe 18 iulie 1976, o fetiţă de 14 ani făcea senzaţie la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal. Era pentru prima oară în istoria gimnasticii olimpice când un sportiv primea nota 10.0 pentru evoluţia sa. Serioasă, concentrată, cu o prezenţă de spirit fantastică, dar în acelaşi timp zveltă şi cu mişcări armonioase, Nadia Comăneci reuşea să creeze un adevărat curent care avea să plaseze ţara noastră pe harta elitelor mondiale ale gimnasticii din toate timpurile. Urmărind transmisiunea postului de televiziune american ESPN de la acea vreme şi a legendarului exerciţiu de la paralele al Nadiei, realizez că istoria a fost practic scrisă în doar câteva secunde, mai exact 10. Atât i-a trebuit României să treacă de la statutul de ţărişoară comunistă din Estul Europei (de altfel numită greşit Rumania pe postul de televiziune american) la fenomen mondial. Ce a urmat mai departe, a fost istorie.

Au urmat alte nume grele ale sportului românesc, care prin munca şi devotamentul lor au purtat cu mândrie şi onoare numele ţării noastre în lume. Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Iolanda Balaş-Soter, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaş, Lavinia Miloşovici, Simona Amânar, sunt doar câteva nume dintre cei 1.939 sportivi prezenţi la cele 17 ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară, care au cucerit în total 265 de medalii (74 de aur, 83 de argint şi 108 de bronz). Cu acest palmares, România se poate lăuda că se află pe locul doi la nivel mondial (după Ungaria) ca număr de medalii câştigate de o ţară care nu a fost gazdă a Jocurilor Olimpice.

Prima jumătate a secolului XX

Prima participare a României la Jocurile Olimpice a fost în 1900 la Paris, în cadrul celei de-a doua ediţii a JO de vară. Atunci, ţara noastră a fost reprezentată de un singur sportiv, George Plagino - membru al Comitetului Internaţional Olimpic, care a participat la tir, în cadrul probei de talere.

La Paris 1924 au participat 44 de ţări şi peste 3.000 de sportivi, printre care şi pentru prima oară o delegaţie oficială din partea României. Ţara noastră a obţinut prima medalie olimpică prin echipa de rugby care s-a clasat pe locul trei.

Au urmat după aceea JO de la Amsterdam din 1928, România fiind reprezentată doar de atleţi şi scrimeri. La Berlin 1936, prima olimpiadă televizată, ţara noastră a obţinut o medalie de argint şi s-a clasat pe locul 25 din 49, în clasamentul pe medalii.

Helsinki 1952, primul campion olimpic

Jocurile Olimpice din 1952 de la Helsinki au însemnat pentru România prima medalie olimpică de aur. La Helsinki campionii au fost: Iosif Sîrbu, aur la tir, care câştigat pe muchie de cuţit în faţa sovieticului Boris Andreev, şi boxerii Vasile Tiţă (argint) şi Gheorghe Fiat şi Gheorghe Lichiardopol (bronz).

Melbourne 1956, România intră pentru prima oară în Top 10

Pentru prima oară în peste jumătate de secol, JO părăsesc Europa şi America, şi sunt găzduite de un alt continent, Australia. Este pentru prima oară în istorie când ţara noastră avea să se claseze printre primele zece ţări la JO, ca număr de medalii. Canoiştii au aurit imaginea României şi au adus în ţară cinci medalii. Pe lângă competiţia de kaiac-canoe care practic a fost dominată de români pe tot parcursul JO, boxul şi gimnastica au completat tabloul olimpic. Cu 13 medalii olimpice (5 de aur, 3 de argint şi 5 de bronz), România se clasa pe locul 9 în top 10 ţări medaliate cu aur la Melbourne, devansând ţări cu tradiţie olimpică precum Franţa, Finlanda şi Belgia.

Roma 1960, „la grande bionda" aduce primul aur al atletismului românesc

În 1960 Roma şi-a luat revanşa, după ce pierduse oportunitatea organizării JO în anul 1908, din cauza eruperii vulcanului Vezuviu, şansa fiind fructificată atunci de Londra.. Odată cu Roma a venit rândul atletismului românesc să între în marea familie olimpică, prin intermediul Iolandei Balaş care după ce a rămas singura la 1,73 m, a uluit audienţa sărind rând pe rând la 1,77 m, 1,81 m şi 1,85 m. „La grande bionda", aşa cum o numeau italienii, avea să fie prima campioană olimpică a României la atletism. Tot ediţia din 1960 aduce o nouă confirmare a valorii atelistmului românesc: Lia Manoliu. Ea reuşea să obţină medalia de bronz la proba de disc.

Tokyo 1964, Mihaela Peneş doboară recordul mondial la aruncarea suliţei

JO deveneau din ce în ce mai internaţionale, iar de data aceasta venise rândul Asiei să găzduiască în premieră, la Tokyo, a XV-a ediţie a Jocurilor Olimpice Moderne. Atletismul îşi continua drumul aurit început la Roma şi reuşea deosebita performanţă de a avea două campioane olimpice: Iolanda Balaş la săritura în înălţime şi Mihaela Peneş la aruncarea suliţei. La numai 17 ani, Peneş reuşea ca prin aruncarea sa de 60,54 m, nu numai să câştige aurul olimpic, ci să şi doboare recordul mondial la această probă, cu aproape un metro.